logopedie, stemtraining en coaching

Logopedie of stemcoaching?

Stemtherapie wordt alleen gegeven als er daadwerkelijk stemklachten zijn. Een verwijzing van de huisarts is dan noodzakelijk. Wil je gewoon meer leren over stemgebruik of je zangtechniek en hoe je dit in kunt zetten om je algehele presentatie te verbeteren? Heb je misschien last van een ongewenst accent? Dan is stemcoaching iets voor jou.
Vind hieronder meer uitleg en mogelijkheden.

Logopedie


Na een avondje stappen of na een heftige sportwedstrijd zijn we allemaal wel eens hees of schor geweest. Ook bij een verkoudheid is het een veelgehoorde klacht. Soms blijft die heesheid en is er iets anders aan de hand. Misschien voel je ook pijn in je keel of merk je dat je erg vermoeid bent na een dag spreken. Het kan zijn dat je misschien veel stress hebt (gehad), je stem verkeerd gebruikt of een van de vele andere redenen, waarom een stem niet doet wat het moet doen. In dat geval kan het goed zijn om eens bij de logopedist of zelfs de kno-arts langs te gaan.

Met verschillende methodes wordt er gewerkt om de stem weer zo optimaal mogelijk te laten werken. In veel gevallen is het nodig om door de kno-arts te laten bekijken of er niet iets meer aan de hand is. Zo kan ik een realistisch werkplan opstellen. Behandelmethodes die o.a. worden gebruikt zijn: Lax Vox, manuele facilitatie van de larynx (massage van de keel en het stemaparaat), Pahn, Öcker,  Accentmethode en CVT. Een behandelplan wordt altijd op maat gemaakt, in overleg met de cliënt.

Bij Stem Optimaal kun je terecht voor:

 • Heesheid/schorheid
 • Stemverlies
 • Pijn bij spreken en/of zingen
 • Zwakke/ Gespannen stem
 • Stembehandeling na operatie
 • Hyperventilatie/COPD-klachten
 • Globusgevoel (brokgevoel)
 • Verkeerde ademing tijdens het spreken of zingen
 • Onduidelijk spreken, afwijkend spreektempo
 • Meer ontspanning willen ervaren bij spreken en/of zingen

  Logopedie zit in het basispakket en wordt vergoed door de verzekering. Hiervoor is een verwijzing van de huisarts noodzakelijk. Wel gaan de behandelingen in eerste instantie af van het eigen risico. Logopedische behandelingen zijn vrijgesteld van BTW. Dit in tegenstelling tot coaching. Als het eigen risico is verbruikt, zal de zorgverzekeraar de behandelingen betalen. Er is geen maximum aan het aantal behandelingen. De logopedische behandelingen vinden plaats in Vlaardingen of Rotterdam, kijk voor meer informatie bij contact.

Alet is een fijne en vriendelijke stemtrainer. Ze geeft duidelijke en handige tips, waardoor het voor mij duidelijk is hoe ik mijn stem juist moet gebruiken. Voor iedereen die meer over stem wil weten of stemproblemen heeft kan ik haar zeker aanraden.
Mevrouw Smits, docent

stemcoaching

Heb je niet direct een stemklachten, maar wil je wel graag beter leren je stem in te zetten bij het spreken of zingen? Krijg je vaak het commentaar dat je niet goed verstaanbaar bent of dat je accent in de weg zit?
Dan is stemcoaching wat voor jou. Je leert hoe je je stem en spraak kunt gebruiken om bijvoorbeeld met meer impact te spreken, te spreken voor grote groepen met voldoende volume, je zenuwen meer onder controle te krijgen, of met ontspanning te zingen.

In een intake wordt afgesproken naar welk doel je toe wilt werken en hoeveel tijd hiervoor ingepland kan worden. Afhankelijk van de vraag kunnen drie of vier sessies al voldoende zijn.

Een individueel traject kan bestaan uit:

 • Een inventarisatie van je eigen stem, spraak, adem en houding. Hoe kom je over? Hoe wil je overkomen?
 • Oefeningen hoe met kleine veranderingen de stem aangepast kan worden in luidheid en stemkwaliteit
 • Leren omgaan met zenuwen en emoties welke invloed hebben op de stem
 • Het afleren of aanpassen van een accent
 • Hoe je de aandacht vast kunt houden bij het spreken of zingen voor grote groepen
 • Hoe je stem en lichaamstaal kunt gebruiken om een verhaal met overtuiging te vertellen of zelfverzekerd op het podium te staan

  Interesse?
  De eerste kennismaking is gratis. Mochten we besluiten een traject te starten, dan zijn de kosten €75,- euro per sessie van een uur inclusief 21% BTW voor particulieren. Kijk voor meer informatie bij  tarieven. Kortere of langere sessies zijn in overleg mogelijk. 
Aanmelden

Aangesloten en ingeschreven bij:

NVLF

NVLF

kwaliteitsregister paramedici

Kwaliteitsregister paramedici

NVSST

06 24922289

alet@stemoptimaal.nl