stemtraining logopedie Rotterdam Vlaardingen

Authentiek stemgebruik

Hoe je stem je geloofwaardigheid kan ondersteunen.

Toen ik een jaar geleden actief begon als trainer van stem en presentatie voor professionals, ben ik eerst in de materie gedoken: Wat zouden mensen willen leren? Wat heb je nodig om de aandacht vast te houden? Wat wordt er nu eigenlijk aangeboden op het gebied van training, coaching en zelfontplooiing?
Een woord kwam steeds weer terug:  Authentiek. Het wordt in alle soorten en maten aangeboden. Een greep uit het authentieke-repertoire:

  • Authentiek leiderschap
  • Authentiek presenteren
  • Authentiek spreken
  • Authentieke communicatie
  • Authentiek profileren en netwerken
  • Authentiek bloggen
  • Authentiek ondernemen
    Overigens bestaat er ook een cursus authentiek scheren, daar ben ik ook wel heel nieuwsgierig naar!

We zijn dus op zoek naar betrouwbaarheid en geloofwaardigheid. Logisch, als je presenteert of spreekt wil je wel dat de boodschap aankomt en dat mensen overtuigd zijn van jouw verhaal. Zou je dit dan ook kunnen toepassen op stemgebruik? Ja, daar ben ik van overtuigd. Sterker nog: ik denk zelfs dat je stem een van de belangrijkste voorwaarden is om de boodschap zo authentiek mogelijk over te brengen.

Mensen die spreken voor groepen en als betrouwbaar en geloofwaardig worden ervaren, stralen vaak een soort ontspanning uit. Die ontspanning zie je niet alleen, die hoor je ook terug in de stem. Ze maken gemakkelijk contact met de groep, klinken ontspannen, niet te hoog maar ook zeker niet te laag (hoewel sommige mensen denken dat laagte een van de voorwaarden is), weten precies wat ze moeten zeggen, hebben een juiste dosis enthousiasme, weten hoe ze moeten bewegen en op welk moment ze even moeten wachten. De stem, het taalgebruik, de mimiek en de lichaamshouding versterken en ondersteunen het verhaal. De zelfverzekerdheid straalt ervan af. Heerlijk om naar te luisteren en je twijfelt niet aan het verhaal. Het lijkt of ze nooit anders hebben gedaan.

Eerlijk is eerlijk: sommige sprekers kunnen dit van nature. Maar de meesten zijn (of waren) eigenlijk ook hartstikke zenuwachtig of helemaal niet zo zelfverzekerd en ontspannen. Soms voelt het als iets vanzelfsprekends, iets dat je kunt of niet. Maar gelukkig is dat niet waar. Velen hebben trainingen gevolgd en vooral heel veel geoefend en geprobeerd om een juiste balans te vinden.

Ook wat betreft een authentiek stemgeluid is balans belangrijk. We ervaren een ontspannen stem als betrouwbaar en geloofwaardig. Te schel of snerpend ervaren we als stress of irritatie, te zacht en met lucht ervaren we als onzeker, te laag en te luid als dominant en autoritair. In sommige situaties kan dit natuurlijk prima zijn, maar misschien niet als jij een goed verhaal wilt houden en ontspannen, zelfverzekerd en geloofwaardig wilt overkomen.

Om je eigen stemgeluid aan te passen zoals jij hem wilt hebben, zonder dat het gemaakt overkomt, zal er flink geoefend moeten worden. Met behulp van stem- en presentatietraining krijg je de juiste handvatten en directe feedback waardoor de zoektocht minder lang duurt. Inmiddels heb ik al vaak mogen meemaken dat dit juist een hele leuke zoektocht is en hoeveel dit kan opleveren. Niet alleen naar de juiste stem, maar ook om alle mogelijkheden van jezelf te ontdekken en op overtuigende wijze de juiste toon aan te slaan.

Alet Slokkers-van den Berg

©stemoptimaal

 alet@stemoptimaal.nl