De gevolgen van spanning

Nek- en schouderklachten, globusgevoel, heesheid en benauwdheid

Het zijn gekke en onzekere tijden. Misschien ben je thuis aan het werk en verandert er niet zoveel, misschien ben je thuis aan het wachten tot je weer wat kunt en mag doen. Misschien merk je dat je helemaal tot rust komt nu de gehaaste maatschappij even een pas op de plaats moet doen. Maar misschien merk je ook meer zorgen, onrust en spanning.

Ik heb de afgelopen weken veel mensen gesproken in deze laatste categorie. Mensen die zich zorgen maken of ze wel gezond zullen blijven, of dat hun familie en vrienden gezond blijven. Mensen die zich zorgen maken over de toekomst, omdat ze op dit moment weinig tot geen werk hebben. Mensen waarbij thuis de muren op hen afkomen of de combinatie van thuiswerken met het lesgeven aan de eigen kinderen teveel wordt. Voor iedereen geldt dat het onduidelijk is hoe lang dit duurt en wat de gevolgen zullen zijn als we straks weer enigzins "normaal" gaan leven. Niet vreemd dat we dit in ons lijf gaan voelen. 

In mijn werk als stemtherapeut kom ik het op verschillende manieren tegen. Zo ervaart de een spierpijnklachten of een gespannen gevoel in nek en schouders en misschien wel hoofdpijn. Een ander voelt continu een brok in de keel die maar niet weg lijkt te gaan. Weer een ander ervaart regelmatig benauwdheidsklachten tijdens het spreken of juist alleen in rust. 

Doordat er stress/spanning in het lijf ontstaat verhoogt de spierspanning. Vaak is dit in het gebied van de nek en schouders. Als het wat hardnekkiger is zet deze spierspanning zich voort rondom de hals en zelfs de kaken: dit kan de brok in de keel veroorzaken. Ook heesheid is iets wat door teveel aan spanning kan ontstaan. Daarnaast zorgt stress in een lijf voor een hogere ademhaling, wat een gevoel van benauwdheid kan veroorzaken. Heel vervelend allemaal, vooral omdat de keelklachten en de benauwdheidsklachten op dit moment overeen komen met het ziektebeeld van corona! Ken je je eigen lijf niet zo goed, dan kan dit juist weer voor een grotere stressfactor zorgen. Met, je raadt het al, meer klachten tot gevolg. Maar misschien herken je zelf al de gevolgen van de spanning en de stress in je lijf.

Als je echt ziek bent, dan kan ik je daar helaas niet bij helpen. Maar met stress en spanning wel! Ik behandel veel cliënten met spanningsklachten: om de brok in de keel te verminderen, om het adempatroon rustiger te maken en om gewoonweg meer controle en rust in je eigen lijf te krijgen. Gelukkig kan dit ook online. Ervaar je spanning? Blijf er niet mee zitten en meld je aan.

©stemoptimaal

 alet@stemoptimaal.nl