stemtraining logopedie Rotterdam Vlaardingen

Drie dagen praten over stem!

Eind augustus is er een conferentie over de stem. Toen ik lang geleden over deze terugkerende conferentie hoorde (Pan-European voice conferences, kortweg Pevoc) kon ik me niet voorstellen dat er iets bestond waar dagenlang alleen over dit, in mijn ogen, kleine onderwerp gesproken kon worden. Ik was toen nog student en hoewel ik het een ontzettend leuk onderdeel van mijn studie vond, wist ik er gewoonweg te weinig van af. Hoe kun je nu een uur praten over alleen de stem, laat staan drie hele dagen?! Nu weet ik wel beter.

Drie dagen luisteren, werken en leren over stemmen: stemgebruik, stemmisbruik, stemtherapie, stembandoperaties, stemmen om mee te zingen en stemmen om mee te praten. Alle nieuwste stemtechnieken worden bestudeerd en beoordeeld, de nieuwste apparatuur getoetst en de nieuwste inzichten besproken.

Als stemtherapeut weet ik inmiddels hoe belangrijk een stem is voor mensen. Niet alleen is het functioneel in de communicatie, het behoort ook bij je identiteit. Belangrijk dat er aandacht aan wordt besteed. Het gebeurt namelijk nog vaak, als ik vertel wat ik doe als trainer, dat men zich afvraagt wat je dan wel niet kunt leren over stem als je geen klachten hebt. In eerste instantie verbaasde ik me hierover. 

Je stem is toch je persoonlijke visitekaartje? Maar inmiddels ben ik erachter dat stemgebruik een echt ondergeschoven kindje is.We snappen allemaal dat we trainingen kunnen volgen om beter te leren presenteren, om beter met zenuwen om te kunnen gaan, om je houding aan te passen om zo evenwichtiger over te komen, om je taal aan te passen zodat iedereen je boodschap begrijpt en zo verder. Wat heeft je stem daar nou mee te maken?

Eigenlijk ontzettend veel. Door je stem aan te passen kun je juist makkelijker presenteren, door ademhalingsoefeningen en aanpassing van je stem kun je je zenuwen onder controle houden, door aanpassing van je stem kun je evenwichtiger overkomen, door aanpassing van je stem in combinatie met het aanpassen van je taal en tempo zul je iedereen met gemak kunnen aanspreken en overtuigen. Het is zo leuk en interessant om hier met gezonde stemmen aan te werken! Daarbij kun je misschien echte stemproblemen zelfs voorkomen.

Terecht dus dat er drie dagen lang wordt gesproken, gekletst, gekeuveld, gebabbeld, gevocaliseerd, geleuterd, geouwehoerd, geklept, gebept, gepresenteerd, gespeecht, geklessebest, geparlevinkt, geconverseerd, gerept, gesnaterd en gepraat over de stem! 

Alet Slokkers-van den Berg

©stemoptimaal

 alet@stemoptimaal.nl