Mensen die zich aanmelden voor een training, krijgen vooraf de vraag om aan te geven wat ze graag zouden willen leren of afleren van hun eigen stem. Een veelvoorkomende vraag is: hoe leer ik luider spreken zodat ik word gehoord tijdens vergaderingen, of zonder dat ik mijn stem kwijt raak/keelpijn krijg bij een presentatie? Dus werken we aan mooie ronde stemmen met veel resonans, een goede houding en de nodige ademsteun.
Pas kreeg ik een andere vraag:
"Mensen vinden dat ik vaak te hard spreek, wat kan ik daaraan doen?"
Hoewel ik deze vraag aanzienlijk minder vaak krijg, is het ook een vervelend probleem.
Het is als luisteraar net zo vermoeiend om heel goed te luisteren naar een zachte stem, als om de boodschap binnen te krijgen als er consequent te hard wordt gesproken. Als we het hebben over een luide stem, dan hebben we het over een niveau van ongeveer 75 dB. Dat is vergelijkbaar met een stofzuiger of een koffiemolen.
Over het algemeen spreken we allemaal luid als we iemand roepen, enthousiast zijn, in een verhitte discussie zitten of boos zijn. Maar bij sommigen blijft het altijd luid en dan kan het lastig zijn om in een zin woorden belangrijk te maken (wat je normaal met toonhoogte en luidheid doet), wat jouw boodschap kan vertroebelen. Uiteindelijk kunnen luisteraars afhaken. Dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling! Ook kun je een verkeerde indruk geven, omdat luidheid (zoals hierboven beschreven) bij bepaalde emoties en situaties passen. Vervelend als iedereen denkt dat je de hele tijd een punt moet maken of dat je boos bent, toch?
Luide sprekers gebruiken vaak te veel kracht. Ook kan het zijn dat ze veel scherpte in de stem hebben, waardoor het geluid nog harder binnen lijkt te komen. Dit hoeft helemaal niet gepaard te gaan met uiteindelijke stemproblemen, maar kan wel vervelend zijn.
Heb je van nature een luide stem? Dan kun je de volgende tips gebruiken om toch de boodschap goed over te brengen.
1. Oefen van te voren je verhaal, neem het op en luister het terug
Je kunt dan zelf horen hoe hard het eigenlijk klinkt. De stem is anders in je hoofd dan in het echt, dat het lastig is om te bepalen hoe je stem wordt gehoord. Zo hoor je misschien dat je voor jouw idee al een stuk zachter spreekt, maar dat het in praktijk helemaal niet zoveel zachter is. Zachte spreekstemmen hebben dit vaak andersom. Het is even wennen, maar geeft veel inzicht.
2. Gebruik een lagere stem
Met een lagere stem is het lastiger om ook nog heel luid te blijven spreken. Je voelt dan dat je zou moeten drukken om het volume zo luid te houden en omdat dat niet prettig is, zul je dus wat zachter klinken. Ook klinkt een lager stemgeluid al sneller minder schel, waardoor het ook prettiger binnenkomt.
3. Maak gebruik van pauzes en een lager spreektempo
Lukt het je niet om je stem lager te laten klinken of hoor je zelf niet goed dat je te hard spreekt? Maak gebruik van pauzes na een belangrijke zin of een belangrijk woord. Je stem wordt er niet zachter van, maar je geeft de luisteraar wel de kans om de boodschap te verwerken. Als je door blijft gaan, zal de aandacht verslappen omdat er teveel informatie binnenkomt. Langzamer spreken helpt in deze situatie ook.
Wil je dat het een gewoonte wordt, dan zul je moeten oefenen, oefenen, oefenen. Je spieren zijn gewend aan een bepaalde stand tijdens het spreken en dit moet worden aangepast. Dat kost tijd, maar kan ook een hele leuke ontdekkingstocht zijn. Is je stem vooral schel? Dan is extra hulp vaak handig. Mocht je er meer over willen weten? Volg een training of neem vrijblijvend contact met me op.
Alet Slokkers-van den Berg
Delen
©stemoptimaal