Bubbelen voor volwassenen

Wat is Lax Vox?

The voice of Holland is alweer een tijdje aan de gang en daar zie je het weer voorbij komen: een flesje water met een buis waar een zanger of zangeres lekker bellen doorheen blaast terwijl hij of zij er doorheen neuriet. Wat is dat nou eigenlijk en werkt het ook echt?

Meestal zie je een flexibele buis in een flesje met een laag water. Deze methode heet:  “Lax Vox” en is het meest bekend in de zangwereld en bij stemtherapeuten. In eerste instantie deed de naam mij denken aan “gravad lax” wat een Scandinavisch gerecht is met rauwe zalm. Gelukkig heeft het daar niets mee te maken, maar de eerste versie van deze methode komt wel uit Scandinavië: uit Finland om precies te zijn. De naam is overigens niet Fins, maar komt gewoon uit het Engels en kun je vertalen als vrije, ontspannen of losse stem.

Het idee kwam van een Finse stemtherapeute. Stemtherapeuten weten al langer dat een beetje tegendruk in de mond, door bijvoorbeeld liptril-oefeningen, zorgt voor een betere sluiting van de stembanden. Waarom dan niet met een rietje in een fles water bubbelen terwijl je stemgeeft? Er gebeurde iets bijzonders. Mensen met stemproblemen door bijvoorbeeld overbelasting merkten snel resultaat: de stem werd helderder en ze voelden meer ontspanning in de keel. Bij regelmatig oefenen bleef het resultaat behouden en werd de stemgeving in zijn geheel meer ontspannen. Voor veel mensen werkte dit heel erg goed. Het buisje is makkelijk mee te nemen en de oefeningen zijn prettig en voor velen leuk om te doen.

De flexibele buizen zijn op verschillende plekken te verkrijgen.

En? Werkt het ook echt? Ja! Omdat er zoveel succesverhalen waren is er uiteindelijk gericht onderzoek naar gedaan. Op verschillende manieren met allerhande theorieën,  camera’s en vele proefpersonen is er gekeken naar het effect van het bubbelen. Hieruit kwam naar voren dat wat de mensen hebben ervaren, ook echt klopte. Door het geluid maken (zoals neuriën of een vergelijkbaar geluid als "hoe") door een flexibele buis in een flesje water, worden de stembanden als het ware gemasseerd en sluiten deze na oefening beter. De spieren rondom je nek en hals worden weer in een goede balans gebracht en voor veel mensen geeft dit een gevoel van ontspanning en verruiming in de keel. Omdat je wat meer kracht nodig hebt om door het water heen te bubbelen heeft het ook nog een positief effect op de ademspieren en dus de ademhaling.

Inmiddels zijn er meerdere varianten met vergelijkbare effecten. Zo kun je de flexibele buis ook vervangen door een glazen buis ( voice bubbling therapy) of enkel door een gewoon rietje zonder water (straw phonation).

Al met al: een hele fijne ondersteuning voor stemtherapie, maar ook ideaal als warming-up of cooling-down voor de beroepsspreker of zanger. En met een beetje instructie van een docent of therapeut, voor iedereen te gebruiken! Op internet zijn al vele sites waar informatie te vinden is over bijvoorbeeld de technische werking of welke oefeningen je kunt doen, zoals bijvoorbeeld op de site van Logopedie Wageningen.  Mocht je vroeger niet in je chocomel bellen blazen? Nu heb je een goed excuus!

Alet Slokkers-van den Berg

stemtherapie logopedie Rotterdam Vlaardingen

Een schematisch idee van het bubbelen...

©stemoptimaal

 alet@stemoptimaal.nl