stemtraining logopedie Rotterdam Vlaardingen

Even wachten...

Pauzes tijdens het spreken

Pas geleden had ik een interessant gesprek met een meneer. Althans, het zou interessant moeten zijn, maar ik kon de goede man niet volgen. Ik verstond hem wel, maar de informatie kwam toch niet binnen. Waar ging het mis?

Omdat ik hem toch niet begreep, probeerde ik het probleem ondertussen te achterhalen, terwijl ik bevestigend en bemoedigend naar hem knikte. 

Articulatie: voldoende.
Luidheid: niet te hard, niet te zacht.
Stem: mooie ronde stem.
Toonhoogte: goed passende mannenstem, gebruikt variatie.
Spreektempo: aan de vlotte kant. 

Alle voorwaarden om de boodschap duidelijk over te brengen waren er en toch kwam de informatie niet goed binnen. Dat kan natuurlijk door het hogere spreektempo komen, maar doorgaans heb ik daar niet zo’n moeite mee. De cabaretier Bert Visscher heeft ook een hoog spreektempo, toch kan een hele zaal zijn verhaal goed volgen en begrijpen.

Na lang denken en luisteren was ik erachter: er kwamen geen pauzes voor in zijn verhaal!
Alsof hij een hele alinea voorlas zonder punten en komma’s. Mijn hersenen konden alles wat ik hoorde gewoon niet bijhouden, waardoor ik belangrijke informatie miste en het geheel niet kon begrijpen.

Eigenlijk kun je het zo zien: een verhaal of antwoord wordt door taal, spraak en stem overgebracht en komt zo via trillingen in de lucht bij de luisteraar terecht. Door de oren wordt de boodschap doorgegeven aan de hersenen en ervaart de luisteraar dat iets is gehoord, dan wel begrepen. Blijft iemand maar doorpraten zonder de tijd te geven om de woorden en zinnen goed op te slaan in je hoofd, dan ga je informatie missen. Het lukt vaak nog wel om een klein stukje terug te halen, maar bij een langer verhaal zal dat niet lukken.
Het gevolg: men hoort je wel, maar begrijpt niet wat je zegt doordat niet alle informatie is opgeslagen.

Pauzes zijn ontzettend belangrijk. Ze geven de luisteraar de kans om jouw verhaal goed te verwerken en dus te begrijpen. Daarnaast geeft het rust in een gesprek, wat ook niet onbelangrijk is.
Merk jij dat je vaak niet goed begrepen wordt of dat mensen vinden dat je te snel spreekt? Let er dan eens op of je wel voldoende pauzes maakt tijdens het vertellen. Het scheelt een hoop vragen en misschien zelfs wel miscommunicatie.

Alet Slokkers-van den Berg

©stemoptimaal

 alet@stemoptimaal.nl