Een band rond je keel, een graatje, een slijmprop, een brok alleen tijdens het slikken of juist continu aanwezig. Blijven slikken, hoesten of schrapen om het weg te krijgen. Naast dit gevoel misschien ook zorgen: is het een allergie, is er iets met mijn schildklier, ben ik ziek of zit er iets wat er niet hoort. Uit onderzoek bij o.a. een kno-arts komt niets naar voren. Er lijkt dus niets aan de hand, maar toch blijft het gevoel bestaan. We hebben het over globusklachten of een brokgevoel.
Wat is het?
Spanning van de spieren rondom de hals kunnen deze klachten veroorzaken. In de hals zit namelijk de larynx of het strottenhoofd en de spieren in en rondom het strottenhoofd zijn betrokken bij de slikbeweging en het stemgeven. Bekendere spanningsgebieden zijn vooral hoofd (spanningshoofdpijn), nek- en schouders. Als je bedenkt dat deze spieren verbonden zijn met de spieren in de hals, dan klinkt het misschien meer logisch dat ook hier een teveel aan spierspanning kan ontstaan. Spanning wordt vaak onbewust opgebouwd in periodes van stress of rondom heftige, emotionele gebeurtenissen.
Uitdrukkingen als: een kikker in mijn keel, ik krijg er een brok in mijn keel van, het grijpt me bij de keel krijgen ineens een veel concretere betekenis.
Een andere klacht is het gevoel van het doorslikken van slijm. Hierbij speelt vooral focus een rol. Het is namelijk normaal dat zich slijm in het keelgebied bevindt. Dit komt vanuit de slijmvliezen in de neus en op de stembanden. We slikken dit gewoon door, samen met speeksel. Als er focus op ligt, zou je dit kunnen voelen en dat kan tot onrust en een vervelend gevoel leiden.
Wat is er aan te doen?
Geruststelling door een huisarts en bijvoorbeeld een kno-arts kan een deel van het probleem oplossen. Als geen lichamelijke oorzaak wordt gevonden ervaren al veel mensen na het onderzoek geen klachten meer. Dit kan wel een week of twee duren. Soms blijft de klacht aanwezig. Dan kan manipulatie van de larynx uitkomst bieden. Dit houdt in dat een gespecialiseerd logopedist door het rekken en strekken van spieren in de hals, de nek, schouders en het hoofd (bijvoorbeeld de kaakspieren) weer balans creëert. We noemen dit manuele larynxmanipulatie of manuele larynxfacilitatie (MLF). Vaak geeft dit direct een gevoel van verlichting, daarnaast leer je zelf oefeningen die je thuis kunt doen om deze ontspanning te bevorderen of de focus van het gevoel te verleggen.
Hoe kun je het een volgende keer voorkomen?
Luister naar je lichaam. Spanningsklachten zijn vaak een uiting van bijvoorbeeld stress. Is er drukte op het werk, heb je een druk (gezins-) leven of heeft een emotionele gebeurtenis plaatsgevonden? Soms is er geen tijd om hier goed bij stil te staan en vergeten we ontspanning te zoeken. Het lichaam kan dan reageren door spanning in de spieren op te bouwen. Het is niet zo dat globusklachten altijd door stress worden veroorzaakt. Ga dus eerst langs de huisarts voor een eerste check.
Stem Optimaal heeft veel ervaring met behandeling van globusklachten door middel van manuele larynxfacilitatie en andere methoden. Ervaar je klachten? Blijf er niet mee zitten en neem contact op.
Delen
©stemoptimaal