tips

Heesheid na een voetbalwedstrijd
Tips voor supporters vanaf de eerste ring en hoger

Eindelijk, het is zover: er is een kampioen! Tijd voor tips voor de supporters. Niets is namelijk vervelender dan na die verschrikkelijk spannende 90 minuten je stem kwijt te zijn waardoor je niet fatsoenlijk je favoriete team toe kunt zingen tijdens de huldiging. Door alle emoties heb je er tijdens en na de wedstrijd natuurlijk niet aan gedacht om stembesparende maatregelen te nemen zoals:

- zo min mogelijk te roepen, alleen als het echt niet anders kan en dan wel met ademsteun.
- tijdens het coachen met je mede-supporters vooral gebaren te gebruiken.
- een rustige plek op te zoeken met een mede-supporter om de tactiek die gebruikt wordt te bekritiseren terwijl je op een redelijk normaal volume kunt spreken.
- de aanmoedigingsliederen zachtjes mee te zingen of zelfs te playbacken.
- je biertje af te wisselen met water, omdat iedereen weet dat alcohol niet goed is voor je stem.
- op tijd naar bed te gaan, zodat je lekker uitgerust en met stem van de huldiging kunt genieten.

Gelukkig had je wel een sjaal om, zodat je vermoedelijk geen kou hebt gevat, tenzij je toch de Hofpleinfontein in bent geduikeld.
Ik zal eerlijk toegeven dat ik ook deze tips regelmatig vergeet en zodoende ook nog wel eens met wat stemproblemen start de volgende dag. Het kan de beste dus overkomen.

Om straks toch met Lee Towers mee te kunnen zingen, kun je de volgende oefeningen proberen om je stem een snel herstel te geven:

1. Drink een hoop water om de vochtbalans te herstellen. Dit helpt ook de slijmvliezen om je stembanden heen te verzorgen. Die hebben namelijk nogal wat klappen gehad. Liever geen koffie of zure dranken.
2. Masseer je wangen, je hoofd en je hals zodat alle spieren om je stembanden tot rust komen.
3. Laat je lippen trillen met stemgeluid.
4. Neurie vast zachtjes “you’ll never walk alone” of “hand in hand” op een lage toon. Probeer je keel open te houden alsof je moet gapen en je lippen losjes op elkaar te houden.
5. Moet je al een gesprek voeren: probeer alles zo ontspannen mogelijk te houden rond je hals en spreek zacht. Niet fluisteren, want dat kan wel weer schadelijk zijn, maar op een lage zachte toon.
Praat alleen als het echt moet, het kan eventueel ook via Whats-app.

En dan is het moment straks daar: de welverdiende huldiging. Met bovenstaande tips kan ook de 12e man uit volle borst meezingen. Heel veel plezier!

Alet Slokkers-van den Berg

©stemoptimaal

 alet@stemoptimaal.nl