Ik hoor het regelmatig. Mensen die ervan overtuigd zijn dat zij hun stem niet kunnen aanpassen of bang zijn niet meer als zichzelf te klinken. Ze denken dat ze altijd een beetje boos zullen klinken, of zacht of monotoon of verveeld.
Jammer, want een stem heeft zoveel mogelijkheden!
We variëren dagelijks, alleen hebben we dat zelf niet altijd in de gaten. Denk maar eens na: spreek je op precies dezelfde toonhoogte tegen een kind als tegen een volwassene? Klinkt je stem net zo luid als je iemand aan de overkant van de straat roept dan als je één-op-één een gezellig gesprek hebt? Dit zijn natuurlijk makkelijke voorbeelden.
Ook heb je een andere stem op het moment dat je een serieus gesprek hebt of ergens heel erg enthousiast over bent. Ik ken zelfs mensen die ongeveer bij ieder nieuwe gesprekspartner een ander stemgeluid laten horen of zelfs hun hele articulatie aanpassen. Natuurlijk zijn de variaties bij de één groter dan bij de ander.
Je stem wordt door de jaren heen gevormd. Natuurlijk ben je afhankelijk van je eigen stembanden en je klankkast, dat is de basis. Maar hoe je je stem op dit moment gebruikt, hangt van veel zaken af: emoties, zenuwen, stress, de mensen met en tegen wie je spreekt, de ruimte om ons heen, enzovoort. Onbewust maken we in elke situatie aanpassingen in houding, adem, spanning van de spieren in je hals en mond, met als gevolg een verandering in de klank van je stem. Goede vrienden en familie kunnen daarom ook vaak aan de telefoon horen hoe het met je is, zonder dat je dat hebt verteld.
Luister eens naar de mensen in je omgeving: spreken veel mensen laag? Dan is het heel goed mogelijk dat je onbewust ook lager bent gaan spreken. Vriendinnen kunnen hetzelfde klinken, niet omdat ze dezelfde stembanden hebben, maar omdat ze dat van elkaar hebben overgenomen. Het stemgebruik lijkt dus ook voor een deel sociaal en cultureel bepaald te zijn. De gemiddelde spreektoonhoogte van Nederlandse vrouwen ligt lager dan bijvoorbeeld de Japanse vrouwen en de Amerikanen gebruiken meer “twang” in hun stem waardoor wij vinden dat ze nasaal klinken. In mediterraans gebied wordt veel meer expressie gebruikt dan in het noorden van Europa en zo zijn er nog veel meer verschillen.
Je klinkt dus helemaal niet gewoon zo!
Hoe handig zou het zijn als je meer invloed kan hebben op je eigen stem? Al was het maar om krachtiger te klinken dan je je voelt om die collega aan te sturen, of om luider te kunnen spreken zodat niet iedereen denkt dat je verlegen bent. Ook zou het fijn zijn om een rustige stem vast te kunnen houden in een emotioneel gesprek. Door kleine aanpassingen in houding, adem, toonhoogte en stemkwaliteit is dit voor iedereen mogelijk. Sporten voor je stem eigenlijk. Dan klink je echt niet als iemand anders, maar gewoon als jezelf.
Alet Slokkers-van den Berg
Delen
©stemoptimaal